ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΤΜ. ΚΟΙΝ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Thursday 01 Ιουνίου 2023
ΕΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΤΜ. ΚΟΙΝ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Στο "χορό των διδακτόρων" του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ συμπεριλήφθηκε την Τρίτη 30-5-2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του υπηρεσιακού Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χρήστου Κίττα.

Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ως εκπρόσωπος του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ύδρας κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Γεώργιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, Γρεβενών κ. Δαυΐδ, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου κ. Αθανάσιος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και οι Επίσκοποι Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματεύς Θεοφ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισαίος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Ραφαήλ, ο Αρχηγός ΓΕΑ κ. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Άγγελος Χουδελούδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οι Βουλευτές κ. Ζέττα Μακρή, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, Ακαδημαϊκοί, Στρατιωτικοί, Πολιτικοί, μέλη ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής, φοιτητές, κλήρος και λαός.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο και στην προσφορά του Σεβασμιωτάτου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη.
Στην συνέχεια ανέγνωσε το ψήφισμα ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Μητροπολίτης Κρήνης και Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης κ. Κύριλλος (Κατερέλος), Καθηγητής.

Η κορυφαία στιγμή της τελετής, η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής και η επίδοση της σχετικής περγαμηνής, πραγματοποιήθηκε από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη.

Αμέσως μετά, ο τιμώμενος Επίτιμος Διδάκτωρ Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε ομιλία, με θέμα: «Οὐδὲν γάρ οὕτως ἴδιόν ἐστι Χριστιανοῦ, ὡς το εἰρηνοποιεῖν" (Μ. Βασιλείου, Ἐπ.114, PG 32, 528B)».